preskoči na sadržaj
O školi

 

            Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka jedina je ustanova na području Primorsko-goranske županije s otocima u kojoj se provodi odgoj, obrazovanje, habilitacija, rehabilitacija, radno i stručno osposobljavanje djece i mladeži s intelektualnim teškoćama i drugim utjecajnijim teškoćama u razvoju, po posebnom  nastavnom planu i programu za :

1.Djecu s lakim intelektualnim teškoćama i drugim utjecajnijim teškoćama :

a) u osnovnoj školi Centra,

b) u srednjoj školi Centra,

c) u osnovnoj školi Područnog odjela "Oštro" pri Domu za djecu i mladež Kraljevica.

d) u osnovnoj školi Područnog odjela Vrh i PO Dobrinj

2. Djecu i mladež s umjerenim, težim i teškim intelektualnim teškoćama:

a) u matičnoj osnovnoj školi Centra,

b) u osnovnoj školi PO» Oštro»,

c) u  Odjelu «Baredice»,

d) u osnovnoj školi PO «Fortica»

e) u PO Vrh

 

3. Program poticanja razvoja senzorne integracije – matična škola i odjeli

          U budućnosti se predviđa da Centar za odgoj i obrazovanje preraste u Centar podrške Primorsko-goranske županije koji bi pružao podršku djeci s teškoćama, njihovim roditeljima te stručnjacima koji rade s djecom s teškoćama u redovnim školama.

          Za sada Centar obuhvaća djecu i mladež s intelektualnim teškoćama i drugim utjecajnijim teškoćama u razvoju u Primorsko-goranskoj županiji. 

 

Dolazak djece u školu :

a) učenici nižih razreda svakodnevno dolaze u školu i odlaze iz škole školskim autobusom u pratnji pratiteljice-njegovateljice,

b) dio učenika dolazi gradskim autobusom sami ili u pratnji roditelja,

c) dio učenika dolazi u školu i odlazi iz škole kombibusom općine Opatija, Lovran i Matulji - za zapadni dio Županije,

d) dio učenika dolazi u školu i odlazi iz škole minibusom koji pokriva istočni dio Županije : Kostrena, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, općina Vinodolska i Novi Vinodolski,

e) dio učenika dolazi u školu i odlazi iz škole minibusom općina sa preostalog područja: Grada Grobnika, Podhuma, Jelenja, Svilnog, Čavle  i Orehovice,

f) dio učenika  dovoze u školu i odvoze iz škole roditelji osobnim vozilima,

g) dio učenika u Odjel Baredice dolazi u školu i odlazi iz škole minibusom koji pokriva područje Grada Rijeke, općine Viškovo i Kastav, a dio učenika dovoze roditelji osobnim vozilom,

h) dio djece se prevozi specijaliziranim kombijem iz Rijeke na školovanje u PO „Fortica“.

Prostorni uvjeti:

         Zgrada u kojoj djeluje Centar za odgoj i obrazovanje izgrađena je 1906.godine i u nekoliko navrata mijenjala je svoju namjenu. Redovno je održavana, tako da i danas predstavlja lijep primjer arhitekture našeg podneblja s početka stoljeća.

Za školovanje djece s intelektualnim teškoćama i drugim utjecajnijim teškoćama u razvoju, zgrada  je adaptirana 1970. godine.

       Obzirom da je broj djece s višestrukim teškoćama u razvoju iz godine u godinu sve veći, sve je teže organizirati nastavu i izvannastavne aktivnosti u prostoru škole. U školskoj zgradi nema dizala, a prostori u kojima se odvija nastava nalaze se na tri etaže što otežava kretanje učenicima koji su nepokretni ili polupokretni. Uviđa se sve veća potreba za prostorom za dnevni boravak, opuštanje i rekreaciju te dvorišnim prostorom sa parkom i vrtom u kojem bi se mogao obavljati jedan dio nastavnih sati za lijepa vremena. Unatoč tome u školi nastojimo što bolje organizirati nastavu i vannastavne aktivnosti vodeći računa o potrebama naših učenika.

     

            Područni odjel "Oštro" radi u jednoj smjeni, u prostorijama Doma za djecu i mladež Kraljevica. 

             U sklopu Centra djeluje i Odjel «Baredice» u kojem se trenutno školuje dvanaestoro (12) djece koja uz intelektualne teškoće imaju i veća tjelesna oštećenja uz  druge utjecajnije teškoće u razvoju. Kombinacija oštećenja daje novu težinu vrsti i stupnju ometenosti u razvoju ove populacije.

Prostor navedenog odjela je mali, ali solidno opremljen te je iz godine u godinu rad u odjelu sve ugodniji, a odgojno-obrazovni i rehabilitacijski rad može se kvalitetnije provoditi.

 

             U Područnom odjelu “Fortica” rad se planira u dvije smjene zbog nedovoljnog broja prostorija u Centru za rehabilitaciju Fortica. U odjelu se školuju djeca koja su na trajnom smještaju u Centru Fortica, ali i nekoliko djece koja na školovanje u ovaj odjel dolaze iz Rijeke.

       Plan i program rada u Odjelu «Baredice» i PO» Fortica» provodi se prema preporuci Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Program je kombinacija Programa odgoja i obrazovanja za umjereno i teže mentalno retardiranu djecu i mladež (Vjesnik, br.1, siječanj 1984.) i Programa bazične perceptivno-motoričke stimulacije (Fakultet za def., Zg.1997.).

Početkom školske godine 2018./2019. novo ustrojeni odjeli na otoku Krku 

Područni odjel Vrh područne škole Vrh  OŠ Fran Krsto Frankopan 

Područni odjel Dobrinj područne škole Dobrinj OŠ Omišalj

 

Učenici srednje škole osposobljavaju  se u zanimanjima niže stručne spreme i to kroz:

  • teoretsku nastavu od 1. – 3. razreda,
  • stručnu praksu u krojačkoj radionici u Centru za zanimanje pomoćni krojač,
  • stručnu praksu u knjigovežačkoj radionici u Centru za zanimanje pomoćni knjigoveža,
  • stručnu praksu u otvorenoj privredi.

 

e-Dnevnik
Lista linkova je prazna

TražilicaKalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
preskoči na navigaciju