preskoči na sadržaj
Vijesti

Humanitarna Maškarana jota riječkih obrtnika

Rijeka, 20.2.2020.

Humanitarna Maškarana jota riječkih obrtnika ove godine pomaže učenicima s invaliditetom pri Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka koje slavi 60. rođendan

 

Udruženje obrtnika Rijeka, Bakar, Kraljevica, Čavle i Kostrena će u subotu, 22.2.2020. godine,  na Korzu na Trgu Republike Hrvatske, u sklopu 37. izdanja Riječkog karnevala, po 14. put zaredom organizirati humanitarno-gastronomsku manifestaciju Maškarana jota.

Najljepša čestitka koja se mogla uputiti Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka povodom njihovog 60. rođendana je  donacija koja će omogućiti opremanje kabineta za osposobljavanje učenika s invaliditetom u poslovima pomoćnog konobara i servira/servirke, te im tako neposredno omogućiti uključivanje na tržište rada. Posjetitelji će moći uživati u veseloj muzici grupe Kantriders, voditelju Josi Krmpotiću te modnoj reviji na temu Karolina Riječka, a kupnjom jote i palente kompirice za 10,00 kn, čaše žlahtine za 5,00 kn i dobrovoljnim prilogom Daj ča daš biti dio humanitarne priče. Ukoliko netko neće moći sudjelovati na manifestaciji svoje dobrovoljne priloge može uplatiti na račun humanitarne manifestacije IBAN: HR5524020061500077751,  rekao je na pressici predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka, Darko Sertić, te nastavio da je izuzetno ponosan  što se radi o humanitarnoj, tradicionalnoj hvalevrijednoj manifestaciji kojom se obrtnici iz djelokruga rada Udruženja (Rijeka, Bakar, Kraljevica, Kostrena, Čavle) aktivno uključuju u život grada te doprinose afirmaciji i razvitku urbanog turizma kao orijentacije njegova budućeg razvitka.

„Prva Maškarana jota održala se 2007. godine, a odlična posjećenost i prihvaćenost iste od strane posjetioca, potpore Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, Općine Čavle i Kostrena te ostalih pokrovitelja, sponzora i partnera doprinijela je održavanju 14. po redu jote. Putem Maškarane jote prikupljeno je preko 114.000,00 kn, a sredstva su svake godine donirana nekim drugim potrebitim udrugama, ustanovama ili pojedincima u Rijeci i okolici s ciljem pomoći pri njihovom radu i realizaciji aktivnosti.“

Svake godine manifestaciju posjete mnogi uvaženi gosti i suradnici koji „pomažu“ u kuhanju jote, tako i ove godine Udruženje očekuje posjet predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca, predsjednika Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Dalibora Kratohvila, koji će također ispred svojih institucija donirati sredstva za unaprjeđenje uvjeta školovanja učenika s invaliditetom, trenutno „razvlaštenog“ gradonačelnika Vojka Obersnela, predsjednika Gradskog vijeća Andreja Poropata,

predstavnika jedinica lokalnih samouprava, prijateljskih Komora i Udruženja iz cijele Hrvatske te kraljice Riječkog karnevala Dore Pilepić u pratnji meštra Tonija.

600 porcija jote, ili kako je popularno nazivaju zimskom kraljicom stola u Primoraca, Istrana i bodula, uz palentu kompiricu kuhat će riječki obrtnici uz pomoć učenika iz Ugostiteljske škole Opatija. U padeli promjera 1,5 metra kuhat će se 60 kg fažola, 60 kg kupusa, po 20 kg dimljene vratine i kobasica, 7 kg pancete dok će po 20 kg brašna i krumpira, maslac i sol miješati master chefovi za palentu kompiricu, članovi Udruge Palentar – istaknuo je Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika  Josip Cucančić.

Na samoj pressici bila je prisutna ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje gđa Ivone Šabarić Rubeša koja nije krila zadovoljstvo i zahvalnost što će se kroz Maškaranu jotu Udruženja obrtnika Rijeka prikupljati novac za unaprjeđenje uvjeta školovanja učenika s invaliditetom.

Ivone Šabarić Rubeša: „U Centru za odgoj i obrazovanje odgajaju se i obrazuju učenici s intelektualnim i drugim teškoćama u razvoju u srednjoškolskim programima za stjecanje niže stručne spreme u 9 zanimanja u odgojno-obrazovnim skupinama 14.- 17. i 17. - 21. godine života. Praktikum za učenike u zanimanjima pomoćni konobar, servir/ka s praktičnom nastavom će započeti u školskoj godini 2020./2021.

To su učila koja su po nastavnom planu i programu i predviđena u praktikumima kao učionicama gdje se radi kombinirana nastava, znači učenici teoretski dio odrade u učionici i potom ga jednostavno prenesu na vježbu u praktikumu. To je idealna nastava jedne suvremene škole, ovo je budućnost, te će se škola sigurno u tom pravcu razvijati. U praktikumu učenici će imati priliku steći iskustva i vještine potrebne za uključivanje u otvoreno tržište rada.“

Sertić zaključuje zahvalom pokroviteljima, supokroviteljima, partnerima i sponzorima: „Zahvalio bih se Odjelu gradske uprave za poduzetništvo grada Rijeke, našem glavnom pokrovitelju s kojima imamo dugogodišnju, uspješnu suradnju, zatim Hrvatskoj obrtničkoj komori, Obrtničkoj komori Primorsko-goranske županije, supokroviteljima Turističkoj zajednici grada Rijeke, Općinama Čavle i Kostrena i Adria oil-u, Metro-u, partneru HEP-Opskrbi koji će nam se i ove godine sa svojim promotivnim štandom pridružiti na Joti. Zahvaljujem se i našim sponzorima: Ugostiteljskoj školi Opatija, Gospoji Pz, MP Stini koje nam kuha jotu, Brasserie As, Tiskari Sušak, Autoprijevozniku Maršanić Goranu, El-Mar-u, soboslikaru De Martiniju, Udruzi Palentar, cvjećarnama Floramy, Gabi Flores, Jona, Mali Raj i Pascucci, frizerskim salonima Chic, Freeze i Studio Divus VS, vizažistima Studio Kancilja, Beauty atelier Mia, Studio Ivona Obrić, Studio Divus VS te krojačkim salonima Botun, Dajana, Dor Jan Felt, Lilium Dresses, Butik Rival i Stopica koji su prepoznali rad Udruženja i godinama već pomažu pri realizaciji ove manifestacije.

UKRATKO O UDRUŽENJU OBRTNIKA RIJEKA

Udruženje obrtnika Rijeka dio je jedinstvenog sustava Hrvatske obrtničke komore i treće je najveće Udruženje obrtnika u Hrvatskoj koje okuplja približno 3000 članova – obrtnika s područja gradova Rijeke, Bakra i Kraljevice te općina Čavle i Kostrena. Udruženje provodi razne projekte i aktivnosti koje su u interesu obrtnika i njihovog poslovanja.

Posebice ističemo projekt „Zajednička nabava“ čije besplatno članstvo osigurava dodatne popuste i pogodnosti u poslovanju svakog našeg obrtnika. Svrha ovoga Projekta je olakšati poslovanje našim članovima u postupku nabave goriva, struje, sirovina, opreme, repromaterijala i usluga, a s ciljem da ostvarene uštede višestruko premašuju godišnji iznos komorskog doprinosa kojeg su obrtnici zakonski obvezni plaćati.Priloženi dokumenti:
Maskarana_jota_2020.jpg (764.66 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivone Šabarić Rubeša   datum: 20. 2. 2020.

e-Dnevnik

Tražilica

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
preskoči na navigaciju