preskoči na sadržaj
Vijesti

5. CAP (Child Assault Prevention) konferencija namijenjena prevenciji i zaštiti djece od nasilja

Rijeka, 15.listopad 2020.

 

U organizaciji Udruge roditelja »Korak po korak«, 15. i 16. listopada 2020. u hotelu Bonavia održana je dvodnevna nacionalna 5. CAP (Child Assault Prevention) konferencija namijenjena prevenciji i zaštiti djece od nasilja.

Konferencija je  okupila je stručnjake s ciljem izrade plana provedbe CAP programa u ovoj 2020./2021. školskoj godini te kako ga prilagoditi uvjetima pandemije koronavirusa, u vrijeme kada su djeca više izložena ugrožavajućem ponašanju.

Konferencijom je ujedno obilježena dvadeseta godina provedbe CAP programa u riječkim osnovnim školama te deset godina provođenja CAP programa za djecu s teškoćama u Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka. CAP program jedan je od rijetkih cjelovitih programa prevencije nasilja nad djecom u Republici Hrvatskoj, čiji je cilj integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Obzirom na epidemiološku situaciju na dvodnevnoj Konferenciji okupili su se CAP koordinatori s područja Republike Hrvatske, a drugi dio Konferencije predviđen je za mjesec studeni kada će se na on-line konferenciji okupiti CAP pomagači s prostora Hrvatske.

Na otvorenju konferencije prisutnima su se obratiti:

Silvija Stanić, Izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“ koja je istakla je kako Udruga roditelja »Korak po korak« provodi razne programe i aktivnosti usmjerene na dobrobit djece i kvalitetu roditeljstva od 1996. godine, a CAP program prevencije zlostavljanja djece provode od 1999. godine i kroz rad pomagača, volontera posvećenih odgoju i obrazovanju u Hrvatskoj godišnje obuhvati oko 6 tisuća djece i mladih. U dvadeset godina postojanja u Hrvatskoj uključio je 113 tisuća djece i mladih te preko 70 tisuća roditelja i 23 tisuće odgojno-obrazovnih djelatnika u vrtićima i školama te je od velike važnosti organizirati i nastaviti s provedbom programa i u uvjetima pandemije koronavirusa i posebnih epidemioloških mjera. Program ima nekoliko kurikuluma namijenjenih djeci različite dobi i potreba, kao i djeci s poteškoćama u razvoju te uključuje pristup edukaciji o prevenciji na tri razine, i to edukaciju djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova, roditelja ili skrbnika te djece.

Marija Japundža Broznić, savjetnica za programe Grada Rijeke, koja je poduprla provođenje programa i naglasila njegovu važnost u prevenciji i zaštiti djece od nasilja.

Ivone Šabarić Rubeša, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, koja je istaknula  da program namijenjen djeci s teškoćama u razvoju već deset godina provode stručnjaci kroz predavanja i radionice s osobljem Centra, roditeljima i djecom Također, istakla je kako je upravo iz Centra potekao i dodatni didaktički materijal namijenjen za ponavljanje i utvrđivanje preventivnih strategija, koji se koristi na području cijele Hrvatske.

Dijana Toljanić, koordinatorica CAP programa za Grad Rijeku je istakla kako je CAP program jedan  od malobrojnih programa prevencije nasilja, osobito seksualnog, nad djecom u Republici Hrvatskoj. Nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih od verbalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja. 

Zanimljivim predavanjem, Konferenciji se putem ZOOM-a, pridružio i znanstvenik i stručnjak za obrazovne politike sa Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu g. Boris Jokić.

Osim radnog dijela Konferencije, na kojem su se donijeli zaključci i prijedlozi o načinu provođenja CAP programa u novim uvjetima pandemije, ostvaren je i kratak izlet Turističkim autobusom od Trsata do Opatije te zajednička večera.

Na Konferenciji su prikazane ideje i mogućnosti provođenja CAP programa te dodatna didakta (tiskana i e-didakta) koja u novim uvjetima može pomoći u provođenju CAP programa. Istu su prikazale Ivanka Pejić i Tamara Dubrović.

Konferencija je završena prikazivanjem filma „Jedna od nas“ Đure Gavrana te razgovorom nakon njega.

 

Tamara Dubrović,

CAP koordinatorica za CAP program za djecu s teškoćama za područje grada Rijeka
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ivone Šabarić Rubeša   datum: 19. 10. 2020.

e-Dnevnik

Tražilica

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
preskoči na navigaciju